DIN ANTALYA, TURCIA,
23-28 OCTOMBRIE 2017
În perioada 23-28.10.2017 școala noastră a fost reprezentată de doamnele profesoare Prodănescu Fabiola, Popescu Daniela Mirela și Vlăsceanu Diana-Cecilia și de elevii Paven Adina, Dițoiu Alexandra, Sitaru Ștefania, Năulea Adelina și Popa Andrei Alexandru la a 3-a întâlnire LTT din proiectul Erasmus+ ACTIONN, în Antalya, Turcia.
Organizația de primire a fost școala Hüseyin Ak Ortaokulu din localitatea Kepez Antalya –TURKEY .
Prima zi a debutat cu vizitarea școlii din Kepez Antalya unde am fost întâmpinați de colegii turci, dar și de elevi cu multă prietenie. Am vizitat școala și am intrat în câteva clase unde am stat de vorbă cu profesori și elevi. A urmat prezentarea făcută de către directorul școlii și de coordonatorul turc, Saadettin Mesutoglu, și fiecare echipă și-a prezentat elevii și profesorii. De asemenea s-au dat interviuri la presa locală și la televiziune. Prânzul l-am servit la școală cu toții împreună. După amiaza am fost primiți de către primarul Kepez-ului, care ne-a făcut o primire călduroasă. De asemenea, s-a prezentat tema celei de a 3-a întâlniri, Democrația și ni s-a prezentat dansul popular DABKE.
În a 2-a zi partenerii turci ne-au dus într-o excursie de o zi, pentru a descoperi împreună, profesori și elevi, farmecul regiunii de Est a Antalyei. Am vizitat locuri pline de istorie, ruinele de la Perge, teatrul Aspendos, cascada Manavgat, templul lui Apollo de la Side. Masa de prânz am luat-o cu toții împreună. Am vizitat de asemenea centrul vechi al orașului Side și am fost la expoziția Statuilor din Nisip. Elevii turci implicați în piesa de teatru au început repetițiile pentru partea a 3-a, împreună cu Alin Păiuș, actor al teatrului Ariel din Rm. Vâlcea.
În a 3-a zi destinația noastră a fost partea de vest a Antalyei. Am vizitat de asemenea ruinele orașului antic de la Myra, Demre, și biserica sf. Nicholas, cel care a fost episcopul Myrei și cel care mai târziu este recunoscut ca fiind Moș Crăciun. După masa de prânz am mers într-o mică croazieră spre insula Kekova, unde se află orașul scufundat în secolul al 2-lea. Au continuat de asemenea repetițiile pentru partea a 3-a a piesei de teatru împreună cu Alin Păiuș.
În ziua a patra, 26.10.2017, am participat la un tutorial despre cum se creează și se menține un site și s-a discutat despre site-ul proiectului ACTIONN. De asemenea, s-a prezentat instrumentul popular SAZ și s-a repetat dansul DABKE. S-au făcut repetiții pentru partea a 3-a a piesei de teatru. După amiaza a avut loc spectacolul care a inclus dansul tradițional, instrumentul popular și prezentarea părții a 3-a a piesei de teatru cu tema Democrația, la spectacol fiind prezenți atât elevii turci,părinții acestora, elevii noștri din proiect, profesori, oficialități, etc. Am participat la masa festivă.
Ziua a 5-a a început cu vizitarea Antalyei, a centrului vechi istoric. Am vizitat de asemenea Muzeul din Antalya. Am făcut turul orașului vechi. A avut loc evaluarea finală a celei de a 3-a întâlniri. S-a stabilit ca următoarea întâlnire să fie în perioada 05-10 martie 2018, în Germania, la Pfalzinstitut für Hören und Kommunikation, în orașul Frankenthal.
La finalul activităților, am discutat despre feedbackul întâlnirii și fiecare partener a plecat conform programului stabilit anterior, în zilele de sâmbătă și duminică.
Manager proiect, Prof. Ana Petcu Prof. Diana-Cecilia Vlăsceanu