Scurt istoric

Colegiul National de Informatica “Matei Basarab” a fost infiintat in septembrie 1914, deoarece exista un numar mare de copii in satele din zona care nu puteau fi educati corespunzator datorita numarului mic de profesori bine pregatiti. Fondatorul scolii este profesorul Ion Nisipeanu, care a stiut cum sa adune in jurul sau oameni deosebiti, in special profesori tineri, dornici sa isi implineasca destinul.
Colegiul a avut cateva perioade de intrerupere a activitatii. Prima data si-a intererupt activitatea la 1 iulie 1938, pe care a reluat-o 11 ani mai tarziu.
AI Doilea Razboi Mondial a fost un conflict armat generalizat, la mijlocul secolului al XX-lea, care a mistuit cea mai mare parte a globului, fiind considerat cel mai mare si mai ucigator razboi neintrerupt din istoria omenirii. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial in timpul caruia multi profesori au murit, la 1 septembrie 1949 Liceul Industrial si-a schimbat titulatura in Liceul Pedagogic.
La 1 iunie 1956 ultima serie de baieti a absolvit liceul Pedagogic. Dupa 13 ani de intrerupere a activitati, Liceul Pedagogic si-a reluat cursurile la 1 septembrie 1969.
Dupa revolutia din 1989 liceul si-a schimbat denumirea in Liceul “Matei Basarab”
Cea mai mare unitate de invatamant din municipiul Ramnicu Valcea, Liceul Teoretic “Matei Basarab” a devenit, de vineri, 30 noiembrie 2007, oficial Colegiul National de Informatica “Matei Basarab” Ramnicu Valcea. Astfel, Ramnicul se poate mandri ca are 3 colegii nationale, in timp ce in intreg judetul sunt sase astfel de unitati de invatamant. Vineri, 30 noiembrie 2007, intr-un cadru festiv, a fost dezvelita noua firma de pe frontispiciul prestigioasei scoli, ce contine noua titulatura Colegiul National de Informatica “Matei Basarab”.