RAPORT PRIVIND a II -a ÎNTÂLNIRE LTT DIN PROIECTUL ERASMUS+ E-MATE 2 DIN ZYCLIN, POLONIA 25 – 29 martie 2019

În perioada 25-29.03.2019, școala noastră a fost reprezentată de doamnele profesoare Mihăilescu Alina, Preda Elena Gabriela, Barangă  Maria Simona și  Păunescu Alina Violeta și de elevii Ioniță Andrei, Neacșu Andrada și Stoica Maria Cristina la a 2-a întâlnire LTT din proiectul Erasmus+ E-MATE 2, în  Zyclin, Polonia.

Organizația de primire a fost Zespol Szkol din Zyclin, reprezentată de dl director Tomasz Rapsiewicz.

Prima zi a debutat cu vizitarea școlii, unde am fost întâmpinați de colegii polonezi, dar și de elevi, cu multă prietenie și solicitudine. Am vizitat laboratoarele de chimie și informatică și am asistat la o oră de literatură unde a fost prezentată opera lui Czesław Miłosz, laureat al premiului Nobel. A urmat prezentarea făcută de către directorul școlii și de coordonatoarea din Polonia, și fiecare echipă și-a prezentat elevii și profesorii.

 După prânz, elevii și profesorii au fost primiți de către primarul localității Zyclin, care a prezentat un film depre specificul zonei, accentuând importanța parcului industrial și a fabricii de ciocolată, care a devenit un brand al orașului.

În a cea de-a doua zi, am făcut o excursie la Turon, orașul unde a trăit Nicolaus Copernic.  Am vizitat orașul vechi și am exersat expresii în limba poloneză, iar apoi am fost la muzeul Piernika unde am învățat să facem turtă dulce. După ce ne-a fost dzvăluită rețeta, fiecare și-a modelat prăjiturica, aceasta a fost pusă la copt și ulterior decorată cu motive tradiționale poloneze.

În cea de-a treia zi, am mers la o fermă din zonă, unde după o scurtă prezentare a activităților, am luat micul dejun, compus numai din produse tradiționale provenite de acolo. Apoi, am fost împărțiți în două grupuri: unul a mers să facă pâine, celălalt să hrănească animalele. Ulterior, rolurile s-au inversat. Unul dintre angajați ne-a prezentat modul în care se obține pâine ecologică, apoi fiecare și-a frământat pâinica, alegând un model cât mai interesant. După prânzul care a conținut mâncare vegeteriană, gătită din produse de la fermă, au urmat alte două activități.

Un grup a învățat două cântece tradiționale poloneze, acompaniat la vioară de un elev al școlii, altul a descoperit tainele plantelor aromatice și a degustat ceaiuri din rostopască, urzică, salvie.

La final, sub atenta îndrumare, toți am făcut lumânărele din ceară și șervețele tăiate cu modele tradiționale.

Seara s-a încheiat cu o cină festivă unde au fost înmânate certificatele de participare.

În ziua a patra, după micul dejun, am plecat într-o excursie la castelul din Oporow o localitate aflată la 6 km de Zyclin. Acolo am făcut un recurs la istorie și am aflat multe aspecte importante despre trecutul acelor locuri.

Apoi am plecat către Varșovia, unde am vizitat Muzeul Insurecției din Varșovia care a fost deschis pe 31 iulie 2004, fiind un omagiu adus celor care au luptat și au murit pentru

libertatea Poloniei și a Varșoviei. Expoziția prezintă lupta insurecționiștilor, arătând complexitatea situației din acea perioadă, dar și soarta participanților atât în timpul Insurecției, cât și după înăbușirea acesteia.

În ziua a cincea, am vizitat centrul vechi al orașului Varșovia, am exersat expresii în limba poloneză folosind aplicația E-MATE și apoi am degustat pierogi – colțunași polonezi..

         Manager proiect, Prof. Ana Petcu                          

Întocmit, Prof. Alina Mihăilescu

spacer