3DUTECH “Meseriașii viitorului se pregătesc cu imprimanta 3D”

Printarea 3D a deschis calea unei noi revoluții industriale, care va schimba lumea pe care o știm azi. În același timp, printarea 3D dă naștere unor noi meserii ce presupun un anumit set de cunoștințe. ECDL România împreună cu Dedeman își doresc să facă parte din această revoluție și să susțină tinerii din România în dobândirea abilităților de printare 3D.

Colegiul Național de Informatică ‘Matei Basarab’ din Râmnicu Vâlcea este singurul  hub din zona Olteniei, aflându-se  printre cele 10 hub-uri 3D printing din țară.

Modulul ECDL 3D Printing este dezvoltat de ECDL ROMANIA şi se adresează tuturor persoanelor care doresc să dobândească cunoștințe de bază în domeniul tehnologiilor de imprimare 3D și să își certifice competențele de imprimare 3D la standard internațional. Modulul se adresează de asemenea și persoanelor care lucrează în acest domeniu și care doresc să își certifice competențele de imprimare 3D existente.

Colegiul National de Informatica „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea pune accent pe metoda Learning by Doing la clasă, având un număr de 3 laboratoare de informatică în care elevii dau aplicabilitate noțiunilor teoretice însușite, astfel încât să ajungă studenți sau angajați ai unor mari companii și instituții din țară și din străinătate. Pentru a menține în rândul elevilor entuziasmul pentru matematică și științe, cadrele didactice de la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea folosesc învățarea pe bază de observații, experimente, studii și implicarea elevilor în proiecte cu caracter aplicativ, ca modalitate de rezolvare a problemelor, recunoscând rolul vital al activităților de tip STEM dedicate elevilor.

Activitatile proiectului, rezultate si Impact:

  • În cadrul programului ECDL 3D Printing se lucrează cu imprimante 3D bazate pe procedeul FDM (Fused Deposition Modeling) şi participanţii vor reuşi să îşi printeze propriile obiecte, create după ce vor parcurge noţiuni de conceptualizare, proiectare şi imprimare 3D.
  • 20 de elevi (câte 10/profesor) care vor beneficia de cursuri gratuite 3D Printing.
  • La finalul acestui Modul, un candidat va ști să:

– Cunoască noțiuni de bază despre tehnologia de imprimare 3D

– Identifice principalele tipuri de procedee de imprimare 3D

– Cunoască principalele domenii de aplicabilitate a tehnologiei de imprimare 3D

– Utilizeze o aplicație de modelare 3D pentru crearea, modificarea și salvarea obiectelor, importul și exportul modelelor 3D

– Realizeze comenzi pentru imprimare 3D

– Cunoască componentele de bază ale unei imprimante 3D

– Utilizeze o imprimantă 3D pentru fabricarea unui obiect fizic

– Execute mentenanță fizică și să rezolve eventualele probleme mecanice la imprimantele 3D bazate pe procedeul FDM (Fused Deposition Modeling

– Cunoască conceptele de bază legate de riscurile asociate imprimării 3D, etică și proprietate intelectuală.

Mai multe informații se regăsesc la adresa http://www.3dutech.ro.